När årets julklapp presenteras inleds en massmedial orkan. Nyheten presenteras i alla möjliga sammanhang: P1, P4, lokalkanaler, Rapport, TV4, alla Sveriges tidningar, och ibland även internationellt, i bloggar m.m. Det är helsidor i de stora tidningarna och tv-teamen står i kö utanför Handelns Utredningsinstitut, HUI.
Den första vågen av intresse klingar av efter ett par dagar, för att ånyo dra igång några dagar före jul. ”Blir det rekord?”, ”HUI har utsett fel julklapp!”. I detta läge brukar HUI släppa en bedömning av handelns utveckling de första 20 dagarna i december. Denna bedömning skapar mängder av nya artiklar. Nästa medievåg kommer på annandag jul, då media vill veta hur det har gått.
Stort intresse
De faktiska siffrorna presenteras i samband med att detaljhandelsindex för december släpps i slutet av januari. Två månader efter att rapporten har släppts har det tusentals artiklar med koppling till Årets Julklapp och gjorts mängder med radio- och TV-inslag. Årets Julklapp är HUI:s mest mediala produkt och har starkt bidragit till att sätta HUI, Handelns utredningsinstitut, och handelns frågor på kartan.
Man kan fråga sig vad det är som gör Årets Julklapp är så intressant och varför HUI:s Årets Julklapp ses som den officiella. Troligtvis spelar flera faktorer in. Årets Julklapp är inte bara julklappen utan det finns en underliggande rapport som innehåller fakta, konsumentundersökningar, analys och prognoser. Det ligger ett gediget och trovärdigt arbete som ligger bakom rapporten. HUI representerar inte heller någon särskild del av handeln.
De kriterier som Årets Julklapp baseras på har också visat sig vara bra. Årets Julklapp skall representera samtiden, det skall vara en nyhet eller ha ett nyväckt intresse för det snart gångna året, produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter. En bra julklapp kännetecknas i synnerhet av att man efter några år ska kunna säga ”ja, just det”. Andra bidragande faktorer är att många på HUI är medievana och vet hur journalister ska hanteras.
Bakmaskinen klassisk
Några julklappar har fastnat lite extra hos äldre generationer som minns några vinnare. Den kanske mest klassiska är bakmaskinen som vann titeln 1988, som också var den första. Den köptes i stort antal, men blev nog inte använd i så stor utsträckning. Den går fortfarande att köpa, ibland ser man exemplar på Blocket, och en person jag talade med och som fortfarande använder den tyckte att den var toppen.
En annan klassiker är det elektroniska husdjuret (Tamagotchin). Alla barn ville ha en Tamagotchi, vilket var en elektronisk plastleksak som barnen skulle vårda hålla vid liv genom att trycka på olika knappar.
Kokboken är en också en favorit. Samtidigt som svenskarna lade allt mindre tid på att laga mat, och mer pengar på färdiglagat, så köpte vi kokböcker i mängder. Det blev en perfekt julklapp till alla man inte visste vad man skulle ge.
En kritiserad julklapp var mössan och i synnerhet den stickade toppluvan. Många såg den som ett uttryck för att HUI börjat tappa känslan. För första gången i världshistorien valde ungdomar att självmant ha toppluva och helst skulle de ha stickat den själva. De var så glada i sina toppluvor att de hade dem på sig även inomhus och sommartid.
Pokersetet var en annan julklapp som fick mycket uppmärksamhet. Den utsågs samma år som internetpoker slog igenom och plötsligt var det rumsrent att spela djävulens spel.
Fångar trender
- Det som blir Årets Julklapp fångar trender i samhället. Relativt många julklappar har varit hemelektronik, vilket återspeglar det faktum att hemelektronikbranschen varit duktig på att introducera nyheter.
- Andra trender som har fångats upp är gör-det-själv-trenden (verktyg). Under många år var byggvaruhusen vinnare.
- Böcker är också något som varit återkommande. Efter 2002 gav momssänkningen bokhandeln en extra injektion. En annan litterär julklapp var ljudboken, och inte sedan före televisionens genombrott har väl berättarkonsten fått en sådan uppmärksamhet.
- Trenden visar också att förvånansvärt få produkter är tillverkade för barn.
Tydligt är i alla fall att oavsett vilken produkt som utses, så tjänar tillverkarna en hel del på att bli uppmärksammade. Dessa produkter får en massiv marknadsföring via media, och konceptet i sig har blivit ett globalt fenomen som exporterats till andra länder.