Läsken för julbordet
Maten är en viktig del av det svenska julfirandet. De flesta rätterna på julbordet är traditionstyngda svenska specialiteter som sill och köttbullar. Även andra länders julmat, som kalkonen, har börjat smyga sig in bland julmaten utan att vi protesterat särskilt högljutt.
Men när det gäller vilken läsk som ska serveras vid julbordet är vi stenhårda. Ingen annan läskedryck kan konkurrera – vi vill bara ha julmust på julbordet. Musten har anor ända tillbaka till vikingatiden, men den julmust vi dricker har sitt ursprung i Tyskland och den svenske studenten Harry Roberts.
I slutet av 1800-talet sände helsingborgaren Robert Roberts sin son Harry till Tyskland för att studera kemi. Pappan hade nämligen kommit på att det gick att göra goda affärer på läskedrycker, ett näst intill exotiskt begrepp som bara fanns tillgängligt i det kontinentala Europa. Öl och brännvin var det närmaste som stod till buds för svenskarnas törstiga förfäder. Nu gällde det bara att forska fram en smak som passade svenska förhållanden.
– Farfar Harry var dessutom frikyrklig och ville skapa ett alkoholfritt alternativ av maltdryckerna, säger Göran Roberts, år 2009 ägare till familjeföretaget AB Roberts.
Redan vikingarna drack must
Harry jobbade under sin studietid i Tyskland med att utveckla mängder av recept på olika extrakter, blandningar som smaksatte drycker. En av dem var en förädling av must. Man vet att redan de vilda vikingarna drack äppelmust, som är en ojäst råsaft av frukten.
Efter många års laborerande hittade Harry, genom en mängd naturliga extrakter, fram till en mycket smakfull och mustig svart tillsats som liknade svagdricka till utseendet. Därmed lade han grunden till en helt ny marknad. Företaget AB Roberts grundades 1910 och verksamheten lokaliserades till Örebro.
– De första åren kallades drycken för julöl, men ändrades i slutet på tjugotalet, då folk fått smak på den, till det för farfar mer positiva ordet julmust.
I dunk eller tankbil
Som många stora framgångsrika företag började allt i liten skala. Första fabriken var inte mer än en större lägenhet, senare växte utrymmena alltmer. År 2009 var industrin inne på sin tredje adress.
– Vi tillverkar endast olika sorters extrakter till drycken, vilka vi levererar i allt från plastdunkar till hela tankbilar. Den slutgiltiga julmusten gör bryggerierna.
Mellan de olika bryggerierna kan sedan smakerna skilja sig åt. Men det beror på deras egen varierade blandning av vatten, socker och sötningsmedel. Övervägande av alla liter julmust som konsumeras varje år så dricks det mesta i december.
Julmust har fortsatt att vara en väldigt svensk företeelse, men har fått en viss spridning till våra nordiska grannar – liksom USA, där denna ädla dryck av svenskimporterande företag lanseras som en av Sveriges finaste produkter.
Retade Coca-Cola
The Coca-Cola Company retade sig för några år sedan till den milda grad på att försäljningen av Coca-Cola gick ner i Sverige vid jul till förmån för julmusten, att de såg sig tvungna att skapa en egen julmust. Ironiskt nog marknadsförde de Julmust och det var endast genom att läsa det finstilta som man såg att det var en Coca-Cola-produkt. Vid tiden för Coca-Colas hot, grundades Julmustens Vänner i Stockholm, men de behövde inte oroa sig. Coca-Cola köper också extrakten till sin julmust från Roberts laboratorier.