Företaget grundades 1908
Hos det Østasiatiske Kompagni (ØK) hade han lärt sig om transporter och en global marknad. Som vd hos Dan-Foam lärde han sig att arbeta med produktförsäljning och en högteknologisk produkt (tempurmadrasser, en uppfinning från NASA med svenska Fagerdala world foams som ägare). Att familjeföretaget var hans hem tog en stund att upptäcka.
– Jag gick in i det som jag hade gått in i andra företag. Men snart förstod jag vad mina föräldrar hade gjort. 90 procent av vårt arbete bygger på grunden som de lade och respekten är stor. Vi är familjeägda och det påverkar utvecklingen. Det finns en respekt för människorna som jobbat här och vi är långsiktiga i investeringar. Att vissa anställda kände min mor har betydelse, säger Knud Erik Hansen.
Carl Hansen var 27 år när han grundade snickarföretaget i Odense, på Fyn 1908. Trots att företagandet inte fanns i släkten var han övertygad. Han var enligt egen utsago »stadens bästa hantverkare«. Carl Hansen var i början också företagets bästa säljare, ekonomiassistent och marknadsförare. Precis som konkurrenterna drev han firman själv. Oavsett antalet beställningar fastnade han i konsultens förbannelse, han begränsades av sin egen takt: matsalsbord till en familj tog en vecka och ett matsalsbord till en annan en vecka till. Företaget växte, men något större lager hann aldrig byggas upp.
När industrialiseringen svepte över världen såg Carl Hansen möjligheterna. 1915 flyttade man till nya lokaler, med nya maskiner och kunde börja serieproducera. Billigare och med större volymer – företaget blev en institution. De som inte hoppat på tekniktåget fick bomma igen. Under 1930-talet kom sonen Holger Hansen in i firman. Han var en framåtseende dynamo, för både företaget och dansk design som helhet.
Holger förändrade företaget
Med Holger vid rodret åkte de stora tunga möblerna i mörkt trä ut snabbare än någon hinner säga mahogny. In kom sirliga, moderna och organiska möbler från de unga talangerna. I början av 1960-talet gick Holger plötsligt bort. Änkan Ella betalade lån och löner med Holgers livförsäkring. Sen tog hon helt utan erfarenhet över firman, uppfostrade sina båda pojkar och vårdade relationen med såväl Wegner som de anställda. Vid sin sida hade hon Jul Nygaard. En otrolig bedrift. Carl Hansen & Søn överlevde men blomstrade inte. Under 70-talet stod Y-stolen för 50 procent av företagets omsättning.
Knud Erik Hansens visioner kom att passa som hand i handske med utvecklingen. Om massproduktion var 1910-talets stora genombrott så har digitalisering varit 2010-talets. De många små danska hantverksföretagen har under åren blivit färre.
De som fanns kvar arbetade ofta på äldre maskiner med ålderdomliga metoder. Om engagemanget dessutom saknades hos de nya generationerna ägare fanns sällan incitament till förändring.
Carl Hansen & Søn gasade sig fram genom det nya decenniet. Dåvarande fabriker, som växts ur löpande, moderniserades och arbetsmetoderna finslipades. Så hittades lönsamhet. 2011 köpte de Rud Rasmussen Snedkerier, ett av Danmarks äldsta hantverksföretag. Så fick man rättigheter till möbler från bland annat Kaare Klint och Mogens Koch. Senaste tillskottet var Søborg Møbler, då kom giganten Børge Mogensen. Förra årets Milanosensation Bodil Kjaer och hennes Inomhus-/utomhusserie skapades i samarbete med Form Portfolios. Rättigheterna till möblerna ägs, då formgivarna inte längre lever, av deras »tegnestuor« – ofta familjerna. Det är med dem man förhandlar.
Klicken samlad
– Den egensinniga formgivaren Frits Henningsen, vars stolar Signature Chair och Heritage Chair vi producerar, hade ett långt samarbete med min far. När han gick bort 1965 var han övertygad om att ingen kunde göra hans möbler rättvisa. Han önskade därför att man skulle bränna hans ritningar. Med vår historia gav familjen ändå tillåtelse till nyproduktion. Problemet var bara att det inte fanns några ritningar. Vi fick köpa stolarna på auktion och rita av dem. När vi hittade Signature Chair kostade den 200 000 kronor, säger Knud Erik Hansen.
Flera av dagens 20 formgivare med möbler hos företaget utgjorde stommen i begreppet Danish modern. Det är den där klicken som nämndes 1942. Från nestor Kaare Klint till den yngste lärjungen Kjaerholm. Löpande har Carl Hansen & Søn kommit att krypa närmare den danska designhistorien.
– Vi arbetar även med nya formgivare. Det viktigaste är att de ser hur vi arbetar med våra möbler och att de är skickliga hantverkare och goda arkitekter. Japanska Tadao Andos Dream Chair som vi började göra 2013, tog tre år att utveckla men nu är den ett utmärkt komplement till våra andra modeller.
Utvecklingen hos de danska möbelföretagen efter 1950-talet har sett ut som den hos lantbruken, kvar finns färre men större enheter.
Idag sprids återigen ordet om Danish modern. Numera finns ett gott understöd från hela Danmark. Knud Erik Hansen har visat sig ha lika stark motor som sin far. Förutom vd-posten hos Carl Hansen & Søn så är han styrelsemedlem i danska branschföreningen Trae og møbelindustrien och medlem i internationella avdelningen av Danska Hantverksrådet.
Historien understryker framåtanda
En gissning är att begreppet den här gången är här för att stanna. Och ju mer uppmärksamhet som rörelsen får, ju fler möbler kommer att produceras. Wegners Shell Chair är ett bra exempel på hur lyckat det kan bli. När den presenterades 1963 ansågs den för djärv och försvann. Sedan återlanseringen 1998 har den kommit att bli en storsäljare.
Det förflutna stakar ut vägen framåt i marknadsföring av både företag och rörelse. Och visst har klicken lyckats med det som klickar kunde lyckas med, enligt professor Rasmussen, nämligen att skapa kulturella framsteg. Och även om företag enligt professorn inte kunde skapa dem – så har Carl Hansen & Søn visat att företag kan bli mästare på att vårda, producera och förpacka kulturella företeelser.
– Under 2014 firade vi att det var 100 år sedan Hans J. Wegner föddes. Vi bytte då tillbaka till den logotyp han ritade för företaget 1950, det var en viktig symbolisk handling. Logotypen understryker vårt ursprung, det långa samarbetet med Wegner och vår passion för design och kreativitet, säger Knud Erik Hansen.
Ur Företagshistoria 2019:1
Text: Anders Landén, Foto: Lars Jansson