2025 Uppfinnaren Gustaf Dalén revolutionerade fyrbelysningen
Gustav Dalén var en av våra uppfinningsrika snillen som satte Sverige på kartan med sin superuppfinning som spreds globalt. Han laborerade med ljus och mörker, men blev själv blind i experiment när han var på toppen av sin karriär. Detta hindrade däremot inte den omtyckta företagsledaren att fortsätta driva företag i närmare 30 år till.
Uppfinnaren Gustaf Daléns uppfann bland annat klippventiler till fyrar. Bildkälla: Wikimedia Commons.
Gustaf Dalén var vd för Aga (AB Gasaccumulator) 1909-37 och konstruerade där ett revolutionerande system för fyrbelysning, men från början var han en bondpojke från Stenstorp i Västergötland. Efter att ha utbildat sig på Chalmers i Göteborg och det ansedda Polytechnikum i Zürich kom Dalén till de Lavals Ångturbin i Nacka. Vid sidan av detta drev han, tillsammans med Chalmers-kamraten Henrik von Celsing, uppfinnarverksamhet i ingenjörsfirman Dalén & Celsing.
1899 startade köpmannen Axel R. Nordvall Svenska Karbid & Acetylen AB i Göteborg för att förse den svenska landsorten med acetylenbelysning, en ny form av gasljus. I Stockholm representerades man av Dalén & Celsing. 1901 flyttade företaget till Stockholm och Dalén anställdes som överingenjör och verkstadschef. År 1904 ombildades bolaget till AB Gasaccumulator (AGA).
Produktionen var i början huvudsakligen inriktad på järnvägsbelysning med acetylen. Dalén utvecklade nu ett system för fyrbelysning som gjorde AGA världsberömt. Det byggde på fyra uppfinningar: klippapparaten som tände och släckte ljuset i jämna intervall, Agamassan som minskade explosionsrisken, solventilen som gjorde att fyren inte behövde lysa under dagen och Dalénblandaren som gav större ljusutbyte per gasmängd.
Växande företag
Företaget började nu växa kraftigt. Den snabba expansionen skapade i samband med storstrejken 1909 en ekonomisk kris. Gustaf Dalén tillträdde nu som vd, en post som han skulle inneha till sin död 1937.
Det internationella genombrottet kom 1912 då AGA i hård konkurrens fick uppdraget att bygga fyrbelysningen längs Panamakanalen. I september samma år inträffade en gasolycka som gjorde att Gustaf Dalén miste synen. I november offentliggjordes att Dalén fått nobelpriset i fysik.
AGA:s testplats i Alby strax innan sprängolyckan då Gustaf Dalén blev blind. Bild ur AGA:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.
Ständigt optimistisk
Daléns storhet som företagsledare och uppfinnare blev än tydligare då han i februari 1913 återinträdde som AGA:s vd. Trots att han var blind fortsatte han att med framgång leda företaget och att göra viktiga uppfinningar. En av de sista stora uppfinningarna var den bränslesnåla AGA-spisen som lanserades 1929. Än i dag är den en prestigefylld produkt i många kök, särskilt i Storbritannien.
Gustaf Dalén var även engagerad i Enoch Thulins flygindustri i Landskrona. Sammanlagt fick Dalén 99 olika patent.
Anpassning till Gy25
Vi anpassar våra skolvisningar och teman med innehåll till den nya läroplanen Gy25 eftersom vi riktar oss mot gymnasiet. Hör gärna av dig som lärare om du undrar över något av våra upplägg, eller kanske har en ny idé på temabearbetning som du tycker saknas och skulle passa in i din undervisning.